
INTERPRETATION OF THE FIELD SCORE CARD 

General rules: 

Q. Rule 3: The mine rescue rules allow the use of the small permissible cap 
light, does this apply to the preshift?   

Permissible battery cap-lights normally used underground are acceptable. 

Q. Rule 14: There still seems to be some confusion about the use of 
calculators. Can they be used? 

Small hand-held calculators can be used. 

Interpretations of field scorecard: 

Q. Rule 1: Does preshifter have to have a check in tag or can they just write 
it on a card? 

For parity reasons, a check-in tag should be used. 

Q. 	 Rule 7, Field Scorecard - In a preshift contest, if a contestant is 
required to find the mean entry velocity, what is the method or 
formula used? 

The determination of “Mean Entry Velocity” is a calculated value. 
Whatever formula used by the contestant must provide the same value 
known to the judges. A common method of computing the “Mean Entry 
Velocity” is to divide the calculated quantity behind the line curtain, or in 
the ventilation tubing, or whatever exhausting face ventilation device is 
used, by the cross-sectional area of the working place - minus the area 
used in calculating the quantity. In other words, the quantity behind the 
curtain divided by the area outside the curtain. 

Q. 	 Rule 9: The rule is not clear where sound and vibration tests are 
required. Are sound and vibration test required at all faces? At the 
last roll of bolts? Where someone else is to install supports? What 
does the statement; a sound and vibration test is to be made when 
visual examination does not disclose a hazardous condition mean 
for contest purposes? 

Sound and vibration tests are not required at faces, last row of bolts nor 
would the preshift contestant be required to conduct a sound and vibration 
test for anyone other than themselves. Also, in answer to the last part of 
the question, if for some reason the contestant was required to install 



temporary roof supports and a visual examination disclosed a hazardous 
condition a sound and vibration test would not be required at this location. 

Q. 	 Rule 11: Is water in its self a hazard or just a violation?  For example 
2 feet of water with no hazards noted in water?  If a face had 2 feet of 
water in it would the examiner be required to travel to the face?  If 
the examiner did travel through the water have they endangered 
themselves? If a pump is available does the examiner have to pump 
the water? 

Part 1 of Question No. 4 –  Accumulations of water could be both. 
Part 2 of Question No. 4 -   If two (2) feet of water was encountered and     
the coal height was sufficient to permit the examiner to travel through this 
water with no other hazard was present in the water; it would not be 
considered a hazard but a condition. 
Part 3 of Question No. 4 -  If the coal height permits the examiner would 
be required to travel to the face. 
Part 4 of Question No. 4 -  Rule 15 does not address traveling into water 
as an act which would be considered endangering the contestant. 
Part 5 of Question No. 5 - Preshift contestants should not be required to 
install pumps.  

If problem designers want to have water as a hazard, some other 
condition needs to exist in the water to justify water accumulations as 
being considered a hazardous condition. 

Q. 	 In interperetation of field scorecard rule #11 : Failure to take 
corrective action when finding a hazardous condition.  What is 
means or material? Is the preshift examiner considered a means or 
materials for correction? What would be proper procedure to 
remove blasting caps from area if no means other than the preshift 
examiner was available? 

An example of means could be anything as simple as installing curtains or 
removing draw rock. Material could be curtains etc.  The pre-shifter could 
be considered as a means. Blasting caps should be carried in a non­
conductive, closed container as per 30 CFR 75.1311(d). 



Rule 14 

Q. 	 Rule 14 – A states: Changing conditions of the section ventilation in 
such a manner that an explosive mixture is moved over an ignition 
source. 

What is considered an ignition source for the purposes of this rule? 

Placards used to describe or indicate conditions, such as the condition of 
equipment, should clearly describe whether or not an ignition source is 
present. Example: Battery Scoop - Not in Permissible Condition 

Q. 	 Rule 14: In using the interpretation given for ignition sources for 
battery scoops, could one assume that methane could also be 
passed over an energized cable or other permissible equipment if 
they are not damaged?   
Ventilating excessive quantities of methane or energize permissible 
equipment would require the equipment to be deenergized as per 
75.323. 

General questions: 

1. Can a preshift examiner move equipment? 

Mobile equipment will not be allowed to be moved by the contestant. 

2. When entering methane readings in the record book which 
reading should be enter in the Ch4 column if a gas is cleared? Do 
you enter what you initial found, how you leave it, or both? 

Both... 

Rule 15 

Q. 	 Rule 15 – A, states:  Entering or remaining in an area known to 
contain an irrespirable atmosphere. Atmospheres containing less 
than 19.5 percent oxygen are irrespirable. 

Will a pre-shift examiner be in violation of this rule by hanging a line 
curtain in a working place containing less than 19.5 percent for the 
purpose of clearing the low oxygen? 

When an examiner finds such a condition, the action of “bringing fresh-air” 
with him/her as the curtain is being installed (provided the curtain is hung 
from the source of fresh-air toward the contaminant), would keep the 
examiner in fresh-air. 




